Ισχύουν οι λόγοι της αποτυχίας το 1998 στο Β2 και μετά από 25+ χρόνια;
Η πλειονότητα των υποψηφίων αποτυγχάνει διότι ΔΕΝ ΦΘΑΝΕΙ ΠΟΤΕ στο επίπεδο που απαιτείται LOWER!
Το παρακάτω άρθρο, δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 1997, στην εφημερίδα ELΤ NEWS.
Παρότι οι εξεταστικοί φορείς για την Καλή Γνώση Αγγλικών, σήμερα είναι τουλάχιστον 23 για την εξέταση του Lower (B2), τα αίτια της αποτυχίας παραμένουν τα ίδια. Η νοοτροπία γονέων και μαθητών, όχι μόνο δεν άλλαξε, αλλά επίσης μειώθηκε και η πρόσβαση στην πληροφόρηση για ουσιαστική γνώση της αγγλικής.
Παρακαλώ μελετήστε το άρθρο για την αποτυχία στο Lower για να αντιληφθείτε το τι ακριβώς συμβαίνει και να αποφασίσετε την πορεία που πρέπει να ακολουθήσετε εσείς ή το παιδί σας, για την επιλογή του πιστοποιητικού Β2, του φροντιστηρίου και της μεθόδου προετοιμασία για το Lower B2.
Σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα του κλάδου της Αγγλόφωνης παιδείας ELΤ NEWS (09/97), “τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΑ. Δείχνουν ότι ένας ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ αριθμός μαθητών αποφασίζει να δώσει τις εξετάσεις του F.C.E. Lower ΧΩΡΙΣ να έχει αποκτήσει το επιθυμητό επίπεδο για να περάσει τις εξετάσεις”.
Αυτοί οι 39.057 αποτυχόντες υποχρεώνουν την ίδια εφημερίδα ν’ αποκαλέσει ένα μεγάλο μέρος των φροντιστηρίων ως “examination feeders”.
Η εφημερίδα ζήτησε τη γνώμη έμπειρων καθηγητών Αγγλικής, Διευθυντών Σπουδών από μεγάλα ιδιωτικά σχολεία, εκπαιδευτών καθηγητών και συγγραφέων στα παρακάτω ερωτήματα:
Ο μέσος όρος των ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ στο LOWER (F.C.E., ECCE) στην Ελλάδα είναι κάτω του 50%, τη στιγμή που ο μέσος όρος των ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ για τις ίδιες εξετάσεις στην υπόλοιπη Γη είναι 70-75%. Γιατί οι Έλληνες εξεταζόμενοι αποτυγχάνουν παρά τη μακροχρόνια παράδοση για Αγγλομάθεια και διδασκαλία της Αγγλικής στην Ελλάδα;
Οι επανεξεταζόμενοι στο LOWER (F.C.E.), που αποτελούν το 20% του συνολικού αριθμού των διαγωνιζομένων, δεν αποδίδουν καλύτερα από τις προηγούμενες φορές που έδωσαν τις εξετάσεις αυτές. ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΟΥΝ ξανά. Γιατί;
Το ποσοστό επιτυχίας στις εξετάσεις για το PROFICIENCY (Cambridge University) είναι σταθερό εδώ και χρόνια. Δεν υπερβαίνει το 30% σε σχέση με το 60%-65% για τους εξεταζόμενους εκτός Ελλάδος. Γιατί οι Έλληνες διαγωνιζόμενοι αποτυγχάνουν μαζικά; Ποιος φταίει;
Τι μπορεί να γίνει για να βελτιωθεί
η κατάσταση αποτυχίας στο Lower B2;
Οι καθηγητές που έδωσαν τη γνώμη τους:
Γιώργος Ντρίβας (Διευθυντής Σπουδών στις Ξένες Γλώσσες στα Εκπαιδευτήρια Δούκα).
Μαρίζα Κωνσταντινίδη (Εκπαιδευτής καθηγητών στο CELT και συγγραφέας).
Κώστας Φιλλιπάκης (Διευθυντής σπουδών στο τμήμα Αγγλικής γλώσσας στο σχολείο Μαλλιαρά και συγγραφέας).
Σούσαν Αντωνάρου & Λιλίκα Κουρή (Εκπαιδευτές καθηγητών και συγγραφείς).
Μαρία Ευαγγελίδου (Ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου ξένων γλωσσών & συγγραφέας)
Ο Γιώργος Ντρίβας καταλογίζει ευθύνη για το μεγάλο ποσοστό αποτυχίας στους γονείς και καθηγητές των μαθητών.
Το νεαρό της ηλικίας των εξεταζομένων καθώς και η έλλειψη τεχνικής στη χρήση των κανόνων Γραμματικής και λεξιλογίου είναι οι κυριότεροι λόγοι αποτυχίας στις εξετάσεις για την Μαρίζα Κωνσταντινίδου. “Πολλά φροντιστήρια προετοιμάζουν τους μαθητές τους κυρίως από τα προηγούμενα Pass Papers. Οι εξετάσεις αντιμετωπίζονται με υπερβολικά σοβαρό τρόπο με αποτέλεσμα να λείπει το στοιχείο της ψυχαχωγίας στην τάξη”.
Κατά τον Κώστα Φιλλιπάκη, η Ελληνική νοοτροπία απόκτησης τίτλων Σπουδών οδηγεί πολλούς Έλληνες μαθητές να διαγωνίζονται για το LOWER χωρίς να έχουν το απαιτούμενο επίπεδο για να περάσουν. Έτσι σχεδόν όλα τα παιδιά θεωρούν ότι θα πρέπει να δοκιμάσουν τουλάχιστον μια φορά για να αποκτήσουν τον τίτλο του πιστοποιητικού ικανοποιητικής γνώσης της Αγγλικής.
Σούσαν Αντωνάρου & Λιλίκα Κουρή. Οι περισσότεροι από τους καθηγητές που προετοιμάζουν τους μαθητές τους για τις εξετάσεις LOWER/PROFICIENCY ΔΕΝ είναι εκπαιδευμένοι για αυτή τη δουλειά. Οι καθηγητές χρειάζονται ειδική εκπαίδευση για να προετοιμάζουν τους μαθητές για τις εξετάσεις.
Οι εξεταζόμενοι, εξ αιτίας του νεαρού της ηλικίας τους, αποσκοπούν στο να αποκτήσουν το δίπλωμα και όχι να μάθουν σε βάθος την Αγγλική γλώσσα.
Συχνά οι καθηγητές στοχεύουν απλά στο να “τελειώσουν” κάποια βιβλία με αποτέλεσμα να αποτυγχάνουν να βοηθήσουν τους μαθητές τους να εμπεδώσουν την καλυφθείσα ύλη. Έτσι οι γονείς και μαθητές οδηγούνται στο να πιστέψουν ότι η επιτυχία τους θα επιτευχθεί απλά με την κάλυψη κάποιας συγκεκριμένης ύλης.
Αποτυχία εκ μέρους πολλών καθηγητών να προσαρμόσουν τα εκπαιδευτικά βιβλία στις ατομικές ανάγκες και την προσωπικότητα του μαθητή.
Πολλοί καθηγητές διδάσκουν απλά λέξεις και εκφράσεις και όχι την τεχνική και τη στρατηγική που απαιτείται, για να βελτιώσει το επίπεδο της Αγγλικής και να επιτύχει στις εξετάσεις ένας εξεταζόμενος.
Παραπληροφορημένοι γονείς. Για πολλά χρόνια πολλοί “επαγγελματίες” της Αγγλόφωνης διδασκαλίας παραπληροφορούν τους γονείς κάνοντας τους να πιστέψουν ότι η Αγγλική μπορεί να μαθευτεί σε 4-5 χρόνια. Χρειάζεται εντιμότητα εκ μέρους των επιχειρηματιών της Αγγλόφωνης παιδείας για να ενημερώσουν τους γονείς για τον απαιτούμενο χρόνο και προσπάθεια για την εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας.
Μια ξένη γλώσσα δεν πρέπει να διδάσκεται με την ίδια μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για την διδασκαλία των μαθημάτων στη μητρική γλώσσα του μαθητή.
Από την παιδαγωγική και γλωσσολογική πλευρά, το να περάσει κάποιος τις εξετάσεις, δεν αποτελεί την ουσία του ζητήματος. Με άλλα λόγια, το δίπλωμα δεν κάνει απαραίτητα κάποιον μαθητή καλό χρήστη της γλώσσας.
Μαρία Ευαγγελίδου
Το χαμηλό επίπεδο πολλών φροντιστηρίων οφείλεται στο γεγονός ότι χρησιμοποιούν βιβλία που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών σε διαφορετικά επίπεδα.
Χρησιμοποιείται λάθος μέθοδος διδασκαλίας, όπου ενθαρρύνεται η αποστήθιση και όχι η δημιουργία και σύνθεση της γλώσσας εκ μέρους των μαθητών.
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών έχει σαν αποτέλεσμα τα χαμηλά δίδακτρα και συνεπώς την στρατολόγηση ανειδίκευτων χαμηλόμισθων καθηγητών.
Ο φόβος της απώλειας πελατών, οδηγεί πολλούς ιδιοκτήτες φροντιστηρίων στην προώθηση αδύνατων μαθητών σε υψηλότερα επίπεδα, χωρίς οι ίδιοι οι μαθητές να μπορούν να αντεπεξέλθουν.
Αποτυχία εκ μέρους πολλών ιδιοκτητών φροντιστηρίων να ελέγχουν μέσω τεστ τους μαθητές και να ενημερώνουν τους γονείς για το επίπεδο των παιδιών τους.
Οι μαθητές δεν ενδιαφέρονται αρκετά για να μάθουν μια ξένη γλώσσα εξ αιτίας άλλων ασχολιών και έλλειψης κινήτρου.
Επωφεληθείτε από την εμπειρία του Γιώργου Δροσουλάκη… Ρωτήστε τον!
Έχετε απορίες για τις εξετάσεις Lower; … Χρειάζεστε διευκρινήσεις στις αναπάντητες ερωτήσεις σας; Θα σας απαντήσει σε 48 ώρες… ΔΩΡΕΑΝ! ΕΔΩ!
SUPER BONUS! Αν θέλεις να ξέρεις την ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ύλη της γραμματικής Lower b2, λαμβάνεις εντελώς δωρεάν την “Γραμματική των Αγγλόφωνων Εξετάσεων στα Γρήγορα!“, αν παραγγείλεις το βιβλίο “Μπορείς κι ΕΣΥ να περάσεις τις εξετάσεις LOWER … αν αποφύγεις τα 14 ΛΑΘΗ των χιλιάδων αποτυχόντων“.
Για περισσότερες πληροφορίες πάτησε ΕΔΩ